Praktijk- en werkleerlijnen

2019 stond in het teken van het ontwikkelen van praktijk- en werkleerlijnen. Praktijk- en werkleerlijnen zijn instrumenteel bij het realiseren van in-, door en uitstroom. De leerlijnen zijn werk- en opleidingstrajecten gericht op het verder ontwikkelen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar kansrijk werk.

 

De werkleerlijnen zijn individuele interne opleidingstrajecten en richten zich op deelnemers uit de Participatiewet in de eerste 23 maanden bij WSD. Werknemersvaardigheden worden ontwikkeld maar ook specifieke vakvaardigheden. Na het succesvol doorlopen van een werkleerlijn en bij voldoende capaciteiten kan iemand doorstromen naar een praktijkleerlijn.

Een praktijkleerlijn is een individueel werk- en leertraject waarbij deelnemers gaan werken en leren bij een reguliere werkgever. De deelnemer gaat aan de slag met vakgerichte delen van een mbo-opleiding. Voor de vaardigheden die hij in de praktijk bij het erkende leerbedrijf opdoet, ontvangt hij een mbo-praktijkverklaring. Het doel van een praktijkleerlijn is het ontwikkelen van werkzoekenden richting een duurzame en reguliere baan.

Marianne Klaassen via WSD werkzaam in kringloopwarenhuis Het Goed in Nuenen

  • NaamMarianne Klaassen
  • Leeftijd29
  • Werkt bijWSD, Kringloopwarenhuis
  • Houdt vanOp zaterdag in de horeca werken, koffie schenken en gasten bedienen.

‘Wat ik het allerleukst vind? Op zaterdag in de horeca werken, koffie schenken en gasten bedienen. Sommige klanten komen zelfs speciaal voor mij.’ Marianne Klaassen (29) uit Boekel werkt sinds de opening in september 2019 bij kringloopwarenhuis Het Goed in Nuenen. Ze is van alle markten thuis, maar ontdekt dankzij een aantal trainingen op de werkvloer waar haar hart écht ligt. Langzaam vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats.

 

,,Ik ben begonnen aan de kassa, maar dat vond ik best moeilijk”, vertelt Marianne in de gezellige koffiecorner van Het Goed. ,,Daarna heb ik ook op andere afdelingen gewerkt om te kijken wat bij me past. Ik vind het leuk om te werken tussen meubels en woonaccessoires of speelgoed.” Lachend: ,,Ik ben niet zo’n boekenwurm, dus die afdeling vind ik minder interessant.”

MIJN KLEINE FERRARI

Amper twee weken na de opening van het kringloopwarenhuis meldde Marianne zich bij Het Goed. ‘Ik werk hier nu drieënhalve dag en vind het fijn om hier met mijn kleine rode ‘Ferrari’ naartoe te rijden”, lacht ze als ze wijst naar haar vuurrode Toyota Aygo op de parkeerplaats. Ze vertelt dat het niet alle dagen makkelijk is om te werken. ,,Ik ben een echte aanpakker, maar soms wordt het me een beetje teveel. Dan moet ik even gas terug nemen.”

 

Dankzij gesprekken met een coach van WSD leert ze hoe ze hiermee kan omgaan. ,,Bovendien volg ik bij Het Goed allerlei trainingen die helpen bij het vinden van de juiste werkplek. Ik deed mee aan trainingen voor de afdelingen wonen & huishouden, kleding en speelgoed. Ik ga ook een cursus volgen om de kassa te leren bedienen en doe mee aan de ‘Blije Klant-training’.

'‘Samen met mijn verloofde dans ik in topklasse 2. We dansen tweemaal per week bij een dansschool in Veghel en doen één keer per maand mee aan Brabantse stijldanswedstrijden.’'

Marianne werkte eerder als productiemedewerker in een metaalbedrijf, maar wilde haar loopbaan een nieuwe wending geven. ,,Ik voelde me er niet meer zo thuis”, zegt ze. Omdat ze werkt met een WSW-indicatie en wekelijks begeleiding krijgt op de werkvloer, kon ze rekenen op steun van sociaal werkbedrijf WSD. Samen met de gemeente Meierijstad werd gezocht naar een passende baan. ,,Ik had al gehoord van de opening van Het Goed in Nuenen en dat leek me wel wat.”

Ze vervolgt: ,,In de training ‘Meubels op stijl’ heb ik geleerd hoe je grote en kleine meubels de beste plek in onze winkel kunt geven. Ik heb ontdekt dat ik het heel fijn vind om in de winkel te werken, maar dat ik horeca nóg leuker vindt. Om de week vind je mij daarom op zaterdag in onze koffiecorner. Dat zijn lekkere drukke en gezellige dagen die voorblij vliegen. Heerlijk.”

‘Samen met mijn verloofde dans ik in topklasse 2. We dansen tweemaal per week bij een dansschool in Veghel en doen één keer per maand mee aan Brabantse stijldanswedstrijden.’